Pentru o experienţă completă de navigare, te rugăm să activezi JavaScript în browserul Web.
boli, tratamente discusi
Bine ati venit pe un site dedicat discusului !
banner.jpg
Daca aveti discusi in acvariu, mai devreme sau mai tarziu veti avea de a face cu aceste flagelate care sunt printre cei mai periculosi "infractori” cand vine vorba de discusi si sunt considerati inamicul numarul unu. Hexamita si Spironucleus sunt protozoare flagelate care sunt responsabile printre altele si de boala gaurilor in cap (HITH). Leziunile se mai pot dezvolta de asemenea la baza înotătoarelor şi în apropiere de linia laterală. De fapt aceste leziuni sunt o urmare a acestei boli si apar pe fondul unei proaste functionari a tubului digestiv de unde rezulta un deficit de nutrienti. Factorii care duc la aparitia acestei boli sunt: stresul cauzat de supraaglomerare, calitatea precara a apei, hrana necorespunzatoare si stresul cauzat de agresivitatea colocatarilor. In prima faza boala este usor de tratat. Ca simptome se observa fecale albe cu aspect gelatinos, intunecarea culorilor si lipsa apetitului. In aceasta faza putem trata pestele prin introducerea de metronidazol sau flagyl in hrana (1 tab de 250mg la 25 g hrana). In faza a doua pestele inceteaza sa se mai hraneasca, culorile devin mai intunecate si spalacite si se va retrage intr- un colt al acvariului. In aceasta faza tratamentul consta in bai de lunga durata cu metronidazol sau flagyl (se pot procura de la orice farmacie) si cresterea temperaturii la 34 grade (1 tab de 250 mg la 20 litri de apa timp de 10 zile cu schimburi zilnice de apa de 50% si redozare complecta la 12 ore). In faza a treia, cea in care apar gaurile, pestele va mai putea fi tratat doar cu medicamente dedicate (Sera Flagellol si Jbl Spirohexol) si va fi necesara cresterea duritatii apei si suplimentarea dietei si a calitatii apei cu adaos de vitamine. Recomand aplicarea tratamentului cat mai devreme pentru a creste sanse reale de reusita.
Nematode (Capillaria, Camallanus, Oxyuri)
Nematodele sunt viermi rotunzi, cu o lungime de 2-5 mm care paraziteaza intestinul majoritatii speciilor de animale. Au un ciclu scurt de viata de maxim 7 zile. Dintre nematodele care paraziteaza discusul amintim: Capillaria, Oxyuri, Camallanus. Caile de contaminare cu nematode sunt: hrana vie si excrementele pestilor infestati. Un discus sanatos caruia i se ofera conditii adecvate de viata nu va avea niciodata probleme deosebite cu acesti viermi. Asta nu inseamna ca discusul nu e parazitat, ci ca traieste impreuna cu parazitul fara a avea probleme. Primele simptome prin care ne dam seama ca numarul parazitilor a depasit pragul de toleranta sunt intunecarea coloritului, stoparea cresterii la juvenili si slabirea organismului la adulti urmata de subtierea vizibila a abdomenului, toate acestea pe fondul unui apetit normal. In aceasta faza vor incepe sa apara pe fundul acvariului viermii eliminati prin fecale. Daca nu vom lua masuri pentru exterminarea lor vom incepe sa avem pierderi. Ca medicatie sunt recomandate mai multe tipuri de medicamente, urmand sa il alegeti pe cel care va este la indemana. -Levaverm 10% in concentratie de 2mg/l apa -Levamisol in apa 2mg/l timp de 24 de ore. -Levamisol in hrana 400mg/100g. -Febendazole, Flubendazole sau Flubenol 250mg/100g in hrana timp de 3 zile. Acestea nu sunt solubile in apa de aceea se pot folosi doar administrate in hrana. Totusi Dieter Untergasser spune ca daca le dizolvam in acetona si le introducem in apa, aceste substante omoara si trematodele (viermii de branhii). Dozajul pentru Febendazol dizolvat in acetona si introdus in apa este urmatorul: 2mg / litru timp de o saptamana. Se fac schimburi zilnice de 50% si se complecteaza dozajul eliminat. -Medicamentele dedicate acvaristicii sunt Sera Nematol sau Jbl Nemol. Toate tratamentele se vor repeta de 3 ori la un interval de o saptamana intre ele deoarece ouale nematodelor rezista tratamentului.
Velvet disease (Oodinium)
Aceasta boala este cauzata de dinoflagelate (paraziti) din genul Oodinium, Amyloodinium sau Crepidoodinium care sunt paraziti unicelulari de origine vegetala. Parazitul este introdus in acvariu odata cu achizitia pestilor noi, a plantelor sau decorului folosit in alte acvarii. In prima faza pe peste, incepand de la cap spre coada vor aparea puncte mici, alb-galbui de maxim 0.3 mm (mult mai mici ca la Ichthyopthirius) care se vor inmulti si vor acoperi intregul corp, inclusiv inotatoarele. In faza a doua pestele arata ca si cum ar fi prafuit, se freaca de decor si isi tine inotatoarele lipite de corp. Corpul se va acoperi de un strat catifelat (de unde vine si denumirea bolii) care este mult mai vizibil daca privim pestele dintr-un unghi. Este o boala foarte contagioasa si se recomanda aplicarea de urgenta a tratamentului in acvariul comun deoarece probabilitatea ca parazitii sa se fi desprins de corp si sa se inchisteze in substrat este foarte mare. Decesul survine la 4-5 zile de la primele simptome. La discusi este destul de usor de tratat aceasta boala deoarece parazitul nu rezista la temperaturi de peste 34 grade, asa ca o crestere a temperaturii peste aceasta valoare va va scapa de problema in maxim 3 zile. Medicamentul recomandat pentru aceasta boala este Sera Oodinopur.
Flagelate (Spironucleus, Hexamita)
Trematode (Gyrodactylus si Dactylogyrus)
Al doilea mare inamic al discusului sunt trematodele monogenean. Trematodele sunt mici paraziti externi cu o dimensiune de maxim 1 mm, dotati cu carlige cu care se ancoreaza de epiteliu. Se hranesc cu celule epiteliale, mucus si ocazional sange. Sunt hermafroditi, cu un ciclu de viata de 2-5 zile la o temperatura de 28-30 grade Celsius. Ciclul de viata se mareste odata cu scaderea temperaturii ajungand ca in conditii extreme aflate la limita inghetului, maturizarea larvei sa dureze pana la 6 luni. Dintre acestea se disting 2 mari specii: Gyrodactylus si Dactylogyrus. Diferenta dintre ei consta in preferinta localizarii acestora si a modului de reproducere. Daca spre exemplu Gyrodactylus prefera sa se instaleze la nivelul pielii si a inotatoarelor iar reproducerea este vivipara, Dactyrogylus prefera branchiile si este ovipar. Simptomele infestarii cu trematode difera de la o specie la alta si anume: La infestarea cu Gyrodactylus, in prima faza discusul se va freca de décor, isi va scutura aripioarele si va tasni de pe loc. In infestari severe vor aparea iritatii vizibile pe piele. In acest stadiu este mai greu de tratat deoarece vor aparea infectiile parazitare mixte cu Tricodina, ulcerele cutanate, infectiile bacteriene si fungice, iar diagnosticul va fi foarte greu de pus de aceea este bine sa tratam discusul inca de la primele simptome. La infestarea cu Dactylogyrus, discusul va incepe sa respire acelerat, permanent nu doar pentru perioade scurte de timp si va avea miscari ale capului in lateral. In infestari usoare va respira doar cu un opercul celalalt tinandu-l lipit de corp iar in infestari grave va avea operculii departati, acestia nu se vor mai inchide complect. Tratamentul este comun pentru ambele specii de trematode. Mai jos aveti mai multe variante de tratament, toate fiind verificate. -Tratamentul cu formol in bai de lunga durata: dintr-o solutie de formol 35-37% se pune 5ml la 100L, iar dupa 6 ore inca 5ml fara schimb de apa. Dupa 12 ore face-ti schimb total. Aerare puternica deoarece formolul scade concentratia de oxigen din apa. Formolul decicleaza. -Tratamentul cu formol in bai de scurta durata: dintr-o solutie de formol 35-37% adaugati 36 ml la 100 l de apa timp de 25 de minute. Aerare puternica. Atentie!!! Daca discusul prezinta zgarieturi sau rani, nu faceti tratament cu formol! -Dactymor si Tremazol sunt medicamente dedicate foarte eficiente impotriva trematodelor.
Cestode (tapeworms, tenia)
Cestodele sunt viermi plati, asa numitii tapeworms din care fac parte si teniile. Pot atinge lungimi incredibil de mari in raport cu dimensiunea pestelui parazitat. Au un cap numit scolex dotat cu mici carlige cu care se prinde de peretele intestinului si un corp sub forma de panglica alcatuit din segmente care se pot fractiona foarte usor fara a afecta parazitul. Sunt hermafroditi se inmultesc prin oua si contrar multor pareri nu au nevoie de o gazda intermediara pentru a contamina si alte exemplare (cu toate ca aceasta este cea mai raspandita metoda de contaminare cu cestode), acest lucru facandu-se prin ingurgitatrea de catre pesti a oualor de cestode aflate in excrementele de pe fundul acvariului. Semne vizibile ale infestarii cu cestode nu exista la exterior si doar putem banui lucrul acesta atunci cand discusul incepe sa slabeasca sau nu mai creste cu toate ca el se hraneste normal. Pentru a putea primi o confirmare a infestarii cu cestode va trebui sa hraniti pestii cu un extract de alicina amestecat in hrana. Alicina este o component a usturoiului, cea responsabila cu mirosul specific si este activa pentru o perioada scurta de timp. Prepararea acestui “medicament” se face in felul urmator: faceti un piure de usturoi (usturoi pisat) si il amestecati in hrana (mixtura, granule, fulgi). Raportul trebuie sa fie de 50% usturoi 50% hrana. Hraniti pestii de 3 ori pe zi cu acest preparat. Atentie, se vor hrani pesti doar cu hrana preparata pe loc deoarece alicina isi pierde efectul in cateva minute. Dupa 6 ore de la preparare vom putea observa pe fundul acvariului sau atarnand de anusul pestilor, viermi. Eliminarea viermilor cu alicina nu inseamna vindecarea discusului deoarece scolexul poate ramane atasat in intestin si viermele se regenereaza. Daca dupa 2 zile de tratament nu observam nimic inseamna ca discusii nostril sunt curati. Daca observam viermi, vom trece la aplicarea tratamentului propriuzis si va fi un medicament pe baza de praziquantel (Dactymor, Gyrodol, Tremazol) sau antihelmitice pentru animale (Drontal plus) administrate in hrana.
Tratament general
In urma studierii factorilor fizici si chimici care duc la scurtarea vietii sau chiar exterminarea agentilor patogeni responsabili de un numar important de boli ale discusului am ajuns la concluzia ca cel mai sigur si eficient tratament aplicat impotriva acestor boli este tratamentul termic combinat cu aditia de sare fara iod la un pH sub 6. Acest tratament se intinde pe durata a 7 zile si consta in ridicarea temperaturii pana la 35 grade mergand uneori daca starea de confort a discusilor o permite pana la 35,5 grade coroborata cu adaugarea de sare fara iod in concentratie de 2 g / litru. Acest tratament distruge urmatorii agenti patogeni: -Costia, sunt distruse de sare in concentratie incepand de la 1 g / litru sau peste 33 grade celsius timp de 4 zile. -Chilodonella, sunt distruse de sare in concentratie incepand de la 1 g / litru sau la o temperatura mai mare de 30 grade timp de 5 zile. -Tricodina, sunt distruse de sare in concentratie incepand de la 0,5 g / litru -Fungi, sunt distrusi de sare in concentratie incepand de la 1 g / litru -Oodinium, sunt distruse in 36 de ore de temperatura la peste 34 grade celsius -Ichthyophthirius, sunt distrusi de temperatura peste 33 grade celsius in 6 zile -Flagelatele intestinale sunt reduse pana la pragul minim in care sistemul imunitar al discusului poate lupta impotriva lor daca acest tratament este dublat de o supra hranire cu o mixtura bogata in fibre. Acest tratament este eficient in primele faze ale bolii deoarece dupa ce sistemul imunitar al discusului incepe sa se prabuseasca apar inevitabil si alte infectii secundare. In acest moment este necesara interventia cu medicamente dedicate acvaristicii cum ar fi Sera Omnipur, Sera Bactopur, Sera bactopur direct sau Jbl Furanol.
Cabanova Sitebuilder
boli si tratamente pentru discus